×
Odkud
+
×
Kam
+
Preference hledání
Preference hledání
×
Třída: Economy
OK

7 důvodů proč navštívit jednu z nejplodnějších zemí Afriky, Etiopii

místní čas 11:28 am

Etiopie

Etiopie nabízí trochu od všeho, skvělé počasí, krásnou přírodu, pohostinné lidi a výborné jídlo. Navzdory mnoha mylným představám je Etiopie jednu z nejplodnějších zemí Afriky, která se může pochlubit bohatou kuchyní a dlouhou a hrdou historií, která se táhne daleko od doby nejstarších lidí. Etiopské silné kulturní dědictví se odráží v jídle, které je úžasně pestré, plné barev a chuti, a také obsahuje mnoho důležitých vitamínu a živin důležitých pro zdraví.

Jídlo

Při první návštěvě Etiopie vás příjemně překvapí nabídka jídla. Země subsaharské Afriky si člověk většinou nespojí s pozoruhodnou kuchyní. Přesto, na rozdíl od škrobovitého a často poměrně nijakého jídla převládajícího v jiných afrických zemích, jídlo v Etiopii je lahodné, pikantní, různorodé a vždy zdrojem velké zábavy a zájmu, zejména pro nezasvěcené. Hlavní potravinou je zde injera (placka vyrobená z mouky bez lepku, získaná ze semen trávy miličky habešské), která se téměř vždy objevuje na jídelním stole. Etiopané s ní nabírají jídlo, používá se tak i jako náhražka za příbory a často dokonce i za talíře. Injera se podává s pikantními zeleninovými a masovými polévky známými jako wat, což je v podstatě guláš složený z jedné ze dvou omáček v kombinaci se směsí zeleniny nebo masa a směsi koření. Dalším všudypřítomnou a zdravou součástí etiopské kuchyně je nápoj spris, který se podává v kavárnách a restauracích po celé zemi. Jedná se o vizuálně navrstvené ovocné pyré, plné vitamínů, které je vyrobené z avokáda, manga, ananasu a papáji. Avokádo, ovoce, které mnohdy považujeme omylem za zeleninu, tvoří základ sprisa a dodává mu bohatou, krémovou chuť, stejně jako dávku esenciálních mastných kyselin. Etiopská kuchyně je výrazná, zdravá, rozmanitá a neuvěřitelně chutná a proto stojí jí za to ochutnat alespoň jedenkrát za život.

Nádherná krajina

Malebnou Etiopskou krajinu definují především hory, které tvoří 70% celého afrického kontinentu, krásná jezera, svěží zelené plochy a rozsáhlé suché pláně. Ať už jste v pohoří nebo blízko jezer, každý kout této země vás okouzlí.

Káva

Etiopská káva je známá po celém světě a s velkou pravděpodobností šálek vaší ranní kávy pochází právě z Etiopie. Při návštěvě této země, se můžete zúčastnit tradičního etiopského kávového ceremoniálu, který je doprovázen nádhernou vůní čerstvě pražené kávy a kouřem z kadidla.

 

Blue nile falls

Senzační modrý vodopád v severní Etiopii je jedním z největších vůbec na celém africkém kontinentu. Vodopád je dlouhý až 45 m a je zahalený do rozptýlené mlhy, která vzniká při dopadu vody. Tento jev dal pravděpodobně důvod  vzniku názvu , který se dá volně přeložit, jako kouřový modrý Nil.

 

Kolébka lidstva

V Etiopii se našla nejstarší dobře zachovalá kostra našeho předka, který chodil  po dvou končetinách. Kostra australopitéka je stará 3,2 milionu let a byla pojmenovaná Lucy. Kvůli tomuto objevu se považuje Etiopie za kolébku lidstva. Lucy je umístěna v národním muzeu, kde je dostupná i pro veřejnost. Díky objevu dalších koster v roce 2000 je Awash a údolí Omo zapsáno na seznamu Unesco.

Domov více než 80 etnických skupin

Etiopie je země plná různých kultur, je zde více než 80 etnických skupin mluvících různými jazyky a vlastními tradicemi.  Proto při návštěvě této země na konec budete mít pocit, že jste jich navštívili vlastně hned několik. Hamer kmen, lid Mursi a kmen údolí Omo jsou jen některé z mnoha etnických skupin s nádherným, tradičním způsobem života.

Festivaly

Není lepší způsob jak se seznámit se zdejší kulturou, než navštívit etiopské festivaly. Jeden s nejznámějších festivalů probíhá v lednu.  Při oslavě etiopského svátku Timket můžete vidět moře lidí oblečených v bílém a poslechnout si zpěv náboženských písní za doprovodu bubeníka. Svátek je slavností křtu Ježíše Krista v řece Jordán.   Na festivalu se shromažďují tisíce poutníků, aby se ponořili do svaté vody a smyli tak své hříchy.